Granulomul dentar

CE ESTE GRANULOMUL DENTAR?

Granulomul dentar, denumit popular “punga de puroi la radacina”, este o boala de focar situata la nivelul cavitatii bucale, care netratata poate genera afectiuni atat a dintilor vecini cat si la distanta in organism.
Desi granulomul dentar se formeaza la nivelul cavitatii bucale, nu trebuie neglijata, deoarece va poate provoca infectii in intregul organism. Pot fi afectate organe cum ar fi inima, creierul, rinichii, articulatiile, afecteaza si imunitatea locala, ceea ce poate influenta vindecarea proceselor infectioase din vecinatatea fiecarui granulom dentar.

CUM SE PRODUCE GRANULOMUL DENTAR?

Este o afectiune frecvent intalnita datorata atat unor carii netratate complicate cat si tratamentelor medicale incorect efectuate. Se produce mai intai puroi la varful radacinii, pe care organismul prin imunitate locala il va incapsula intr-o asa numita membrana osteosclerotica, ca o reactie de aparare a osului impotriva puroiului.
Cel mai problematic este ca uneori granulomul dentar evolueaza spre chist dentar care continua sa creasca in dimensiuni fara a da vreun simptom.
Deseori este descoperit prea tarziu cand deja tratamentele neinvazive nu mai dau roade. Decelarea lui este facila, se face prin consult avizat la medicul dentist si radiografic, unde apare ca o “pata neagra” in jurul radacinii, pata care este inconjurata de o fina dunga alba, aceasta fiind conturul membranei.

TRATAMENT GRANULOM DENTAR

Orice granulom dentar descoperit trebuie tratat de urgenta pentru a nu provoca complicatii. In functie de marimea chistului medicul dentist va decide calea terapeutica ce va fi urmata. Cea mai frecventa cale este aceea de rezectie periapicala, manopera destul de invaziva (se taie gingia, se gaureste osul si mecanic dupa inlaturarea pungii de puroi se coase) care supune pacientul atat unui risc operator cat si unei posibilitati crescute de recidiva.

SOLUTIA LASER, TRATAMENT FARA DURERE A GRANULOMULUI DENTAR

Tocmai de aceea echipa Peterdent-art vine in intampinarea acestor probleme si propune tratamentul laser al chistului periapical, efectuat deja in clinica noastra de 10 ani cu o rata de succes de 98 %. Intreaga echipa Peterdent-art se ocupa de dumneavoastra cu cea mai mare darurire si incercam zilnic sa va oferim tratamente dentare nedureroase si de un inalt standard estetic.

Dental Palace